lördag, januari 10, 2009

Tillbakablick 2008

Har funderat lite på hur det egentligen gick med tävlandet 2008. Det var min första fulla tävlingssäsong och även om jag inte tänkte på det under säsongen så genomgick jag en stor utveckling under året. Framförallt mentalt. Jag gick från att ha ambitionen att hänga med till att ha ambitionen att vinna. Det var nog det enskilt största framsteget och förändrade radikalt hur jag tänkte och uppträdde i klungan.

Den förändringen kom i samband med Hammarö 3-dagars i början av maj. Jag körde Östgötaloppet som första tävling och hängde med fint och lyckades undvika massvurpan. Östgötaloppet följdes upp med en seger i ESDUU-cupens andra deltävling. Trots detta så var självförtroendet inte på topp när det var dags för Hammarö. Hammarö samlar ett stort startfält med många duktiga cyklister och jag tänkte igen i banor av att "hänga med". Efter en 6:e (eller var det 7:e) plats på den inledande prologen blev jag dock sporrad och gick in i tempoloppet med stor ambition. Tyvärr punkterade jag dock där redan efter 1 kilometer. Surt sa räven för nu var jag borta från sammandraget - men å andra sidan körde vi utan press i resten av loppen. Efter gedigna laginsatser och en 9:e plats på GP:t och 4:a på linjet så lämnade jag Värmland med ett helt nytt självförtroende.

Det nya självförtroendet gav direkt resultat i ESDUU-cupens GP tävling veckan efter där jag slutade 2:a efter vad som nog var årets mest offensiva körning. Jag kommer ihåg när jag gick upp i spets på klungan samtidigt som vi kom ikapp en utbrytning med min lagkompis Patric i och jag skrek för full hals "Nu KÖÖÖÖÖR vi".

Säsongen började bättre än den slutade - varken Veteran-SM, NM eller Granheds gick särskilt bra. Så med mig in i årets säsong tar jag främst inledningen och jag har analyserat varför formen var så pass bra som den var i vissa av de tidiga tävlingarna.

2008 sammanfattat:

Bästa resultat träningstävling: 1:a ESDUU skeppsbron, 2:a ESDUU fiskartorpet
Bästa resultat tävling: 4:a Hammarö linje, 4:a Granhed prolog, 6:a Hammarö prolog
Bästa förning: När jag under Solleröloppet drog klungan uppför Gesundabacken med 10 kilometer kvar till mål. Den blev ett streeeck.
Längsta utbrytning: dryga 7 mil på Nordiska Mästerskapen på sanslöst hög puls
Största besvikelse: punkteringarna på Hammarö tempo och Luma GP - båda gångerna i bra slagläge.
Näst största besvikelse: den snudd på obefintliga utveckling som tempocyklist

Ser nu med tillförsikt fram emot 2009 års säsong.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas du får åtminstone en ny rulle att dra fram dig till ännu större framgångar! :-)
Fan vad sugen jag är på att köra nu...
Vem tar första segern för Crescendo och var/när??