onsdag, januari 21, 2009

Ensidig träning?

Dag 3 med samma intervaller. 30/60. Jobbigt som vanligt - det blir inte lättare efter några dagar. Dagens maxtest med samma förutsättningar som tidigare slutade med ett max på 965 watt. Alltså ytterligare 25 watt högre. Inlärningskurva eller dagsform? Hmmm. Bra att den går åt rätt håll vilken förklaringen nu än månne vara.

6 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om intervaller, som vi stötte och blötte tidigare...
Jag har fördelen att ha ett bollplank när det gäller träning. När han är en fd förbundskapten och har allehanda högre utbildningar på GIH m.m. i CVt så lyssnar jag och tar åt mig.
Fick då höra att dina 30/60 blir för lätt... Det skulle ge betydligt bättre effekt (!) att köra de klassiska löpintevallerna 70/20, men det blir tokjobbigt så en kompromiss är 60/30.
Testade 20 st igår och det var tufft! Snacka om aktiv vila - pulsen hann väl gå ner sådär 5-10 slag innan det var dags igen!

Bara ett tips i bästa välmening såklart. :-)

Jesper Sundewall sa...

Det finns många vägar till Rom... Mina intervaller är inte tagna ur luften utan också designade av ett proffs. Baserat på resultaten från mina mätningar av mjölksyra och syreupptagning. Tanken är just att pulsen faktiskt skall hinna gå ner.

70/20 är ganska likt simträning faktiskt då man ofta körde 100:ingar med 1.30 start vilket gav cirka 20 sekunders vila.

Och klart det är jobbigare med 70/20 - man vilar ju mindre - men vilar man mer kan man ta i mer!

Anonym sa...

Den här gången är jag nog benägen att hålla med Joachim. Självklart finns det olika syften med träning men det skulle kanske inte vara fel att diskutera med din rådgivare om lite andra varianter.

Öka intensiteten på intervallerna och öka vilan om du vill bli starkare/snabbare eller minska intensiteten på intervallerna och minska vilan (som Joachim föreslår) om du vill bli uthålligare. Sedan skulle man alltid kunna köra lite längre intervaller men de är du kanske inte så förtjust i... Jag får lite grand intrycket av att effekten av dina 30/60 varken blir "hackat eller malet" om du förstår vad jag menar?

Ber om ursäkt men jag har svårt att inte kommentera andras träning ibland, speciellt nu när jag själv inte är aktiv längre...

Martin

Jesper Sundewall sa...

Joachim och Martin: Självklart så tränar jag inte bara 30/60 intervaller, det har bara blivit så den här veckan. Jag kör ju också mina Chris Hoy intervaller. Jag kör 10x4 med en minuts vila, jag kör 4 minutare med lång vila och så vidare.

Det är alltid roligt att höra folks reflektioner kring träning!

Anonym sa...

Jag är tacksam för all slags feedback och tips, som man kan läsa här t ex!
Det gäller ju att komma till den insikten att inte bara träna, utan veta VAD man tränar och VARFÖR. Vet inte om jag är där ännu.
Meddelar när Nirvana uppnåtts... :-)

Anonym sa...

fel att träna intevaller 3 dagar i rad! dag 1. intervall, dag 2 distans/lättare träning, dag 3 intevall osv. Detta är ingen nyhet utan en sanning.