torsdag, februari 26, 2009

Dagens Intervaller

Pust, stånk och stön. Har kört intervaller nu på morgonen i 1,5 timmar. 8-7-6-5-4 med 2 minuters vila mellan varje. 2 gånger. Under vilan körde vi en 30 sekundersspurt - bara för att.

90 minuter på en spinningcykel är fan länge. I alla fall hinner jag bli tämligen trött på det hela. På något sätt snurrar inte vevarmarna på samma fina sätt som de gör på en vanlig cykel. Sen är sadeln för bred och styret också. Helkonstigt helt enkelt. Det funkar en timme, men sen börjar jag bli less.

Funderar på ett rullpass på trainern ikväll.

11 kommentarer:

Roadrunner sa...

Fasen du kör hårt alltså, börjar få känslan av att du tränar 8 dagar i veckan! Och dessutom hårda intervaller i stor del av fallen.

Någon som tänker bli farlig i årest tävlingsfält!?

Anonym sa...

Intervallträningens fader - Paavo Nurmi, kanske en av de bästa löparna genom tiderna - förspråkade stenhård intevallträning. Du är galen Pavi sa man när han körde sina intervaller men han resonerade som så att om jag kan hålla den här farten som jag kör i 400 meter under 5000 eller 10000 så kommer jag att vinna vilket han alltså också gjorde (OS, VM mm).

MEN det var då dvs på 20-talet, idag har utvecklingen gått flera steg framåt och absolut ingen på elitnivå kör intevaller varje dag, återhämtningen är minst lika viktig som de hårda passen!

Anonym sa...

Jag tänkte gå ut hårt ikväll och raka benen!
Kanske sortera vattenflaskor eller putsa lite på cykeln...
Möjligen blir det ett lugnt pass PÅ cykeln också efter lite snuva.

Jesper! Vilken tur att du inte är på elitnivå! Då hade du ju inte kunnat fläska på med så mycket intervaller... :-)
Fan, vila gör man ju på nätterna och på jobbet hela dagarna.

Anonym sa...

Kul poäng Joachim men jag antar att du känner till att det tar över ett dygn att bli av med överskottet av mjölksyra? Elit, motionär, veteran, vi lyder alla under samma biologiska lagar!

Anonym sa...

Förresten, har inte Jesper anmält sig i elitklassen i år?

Jesper Sundewall sa...

Roadrunner: Vi får väl se hur mycket det ger när jag väl står på startlinjen. Jag har ju inte särskilt mycket rutin, så jag får väl kompensera med att träna hårdare! Men 8 dagar i veckan är nog att ta i, snarare 5-6 dagar i veckan.

Anonym. Visst är vila viktigt. Och antagligen har du rätt i att ingen på elitnivå kör intervaller varje dag. Men det betyder inte att många kör intervaller flera dagar i rad, det vet jag. Det är bara att surfa runt på lite bloggar och läsa.

Och jag kör inte intervaller varje dag, men jag försöker köra intervaller 4-5 dagar i veckan.

Anonym sa...

Överskott av mjölksyra? Biologiska lagar? De sakerna skulle man ju vilja lära sig mer om...

Martin

Anonym sa...

Ord upp Martin!

Anonym skulle gärna få styrka påståendet om överskottet av mjölksyra med något annat än det retoriskt vedervärdiga "men jag antar att du känner till".

Anonym sa...

Till Mo och Martin : kroppen är i dag helt kartlagd vad beträffar det fysiologiska. Det finns mängder av studier gjorde WW men det känns inte som om detta är rätt forum att ladda upp rapporter till?! Martin, du behöver inte vara orolig, det är bara att starta Google och söka så kommer du få svar på alla dina frågor, jag lovar! Om du inte känner till hur lång tid det tar att bli av med mjölksyra (laktat) så bör du nog läsa på så kommer du bli en bättre cyklist!

Anonym sa...

Anonym: Tyvärr har jag min cykelkarriär bakom mig så det är nog för sent för mig att läsa på för att bli en bättre cyklist. Men jag är fortfarande intresserad av att lära mig mer om träning. Eftersom du verkar besitta en fantasktisk kunskap så skulle iaf jag uppskatta om du kunde förklara/förtydliga vissa saker som du skriver om, gärna utan att hänvisa till sökmotorer.

Det som jag är mest nyfiken på är det här med mjölksyraöverskott. Eftersom det alltid finns en viss laktatproduktion i muskelceller skulle jag vilja veta när man når det här överskottet som du skriver om? Alltså, hur definierar du "överskott av mjölksyra"?

Vänligen, Martin

Anonym sa...

Martin, det känner väl alla till som sysslar med konditionsidrotter att det tar "ganska många" kanske över ett dygn att bli av med "mjölksyra"?