fredag, april 24, 2009

Vilodag

Nu har jag inte tränat på snart 48 timmar och då kickar genast vilodagsaffekten in. Idag är det Piratebay-domen som är målet för min ilska.

Att gå in i detalj i debatten är för tidskrävande och jobbigt men i korta drag tycker jag:

1. De flesta tycker nog inte att det är oskäligt att musiker eller andra kreatörer får betalt för sitt skapande. Men som det ser ut idag är det en ytterst begränsad del av en boks eller skivas pris som tillfaller själva skaparen. Förhållandet mellan distributionsbolag och kreatör diskuteras dock sällan. Och de som stämmer Piratebay är inte kreatörerna utan skiv- och filmbolagen.
2. Jag är av naturen skeptiskt till mål där stora multinationella företag uppmålas som de stora offren. Det är ungefär som när läkemedelsindustrin försökte stämma Sydafrikas regering för patentbrott när de själva började tillverka bromsmediciner för Aidssjuka.
3. Aaaargh, det är bara så dumt dumt dumt gjort av musik- och filmbolagen.

Nej kära kreatörer. Utnyttja tekniken och sälj er musik direkt till konsumenterna vetja. Då kan vi fimpa mellanhanden och ni skulle kunna ta ett par kronor per låt och dra in lika mycket pengar ändå.

Kul läsning i ämnet av Fredrik Strage i DN idag.

1 kommentar:

Anonym sa...

De stora bolagen utnyttjar antagligen artister & författare efter bästa förmåga, men frågan är om det är de är de skivbolag som drivs av enskilda artister (t.ex. Marillion) som råkar värst ut. Pinsamt om det visar sig vara de senare …

Dessutom kan man ju bli skraj av pirater i TV som hävdar att folk inte har rätt till att få betalt för det de skapat och att upphovsrätten är död. På 80-talet kämpade amerikanska serietecknare för att få vettiga kontrakt där de fick behålla upphovsrätten till sina skapelser (och inte bara få (dåligt) betalt). Idag verkar det som om piraterna vill att de vare sig ska ha betalt eller ha någon upphovsrätt. Framsteg och utveckling var ordet.