torsdag, juli 17, 2008

MIRCERA is da shit


Läste på lite snabbt om MIRCERA, den produkt som Monsieur Ricco kan ha tagit. Det är, precis som andra EPO-preparat förskrivet till människor som lider av anemi, eller blodbrist.

Inget nytt i det. Den stora skillnaden mot traditionell EPO verkar mer vara i hur länge preparatet är verksamt. Tidigare krävdes cirka 3 injektioner i veckan för att uppnå samma hemoglobinnivåer som MIRCEA når med en injektion varannan vecka. Alltså mindre nålar i armen för samma resultat. Kanske upptäcktes användningen vid ett specifikt test för att Ricco precis fått en booster?

Och allt snack om att stallet är "lika förvånade som ni" tror jag inte en minut på.

Halveringstiden jämfört med "vanlig" EPO


FRÅN FASS OM MIRCEA:

Du har fått denna medicin ordinerad eftersom du har anemi (blodbrist). Det betyder att du har för få röda blodkroppar och att din hemoglobinnivå är för låg (vilket kan medföra att vävnaderna i din kropp inte får tillräckligt med syre). Symtomen kan vara trötthet, svaghet och andnöd.

MIRCERA är ett läkemedel som tillverkas genom genteknologi. Den aktiva substansen är metoxi-polyetylenglykol-epoetin beta. I likhet med det naturliga hormonet erytropoietin ökar MIRCERA antalet röda blodkroppar och hemoglobinnivån i ditt blod.


1 kommentar:

Anonym sa...

Ytterligare två saker som jag såg på bipacksedeln på fass.se:

- Om du är cancerpatient ska du vara medveten om att ESL och MIRCERA kan verka som tillväxtfaktorer. Diskutera detta med din läkare.
(Jag kommer av någon anledning att tänka på att det har varit en hel del fall av testikelcancer inom cyklingen, det kanske även kan framkalla en cancer...)

- Friska personer ska inte använda MIRCERA. Det kan leda till för höga hemoglobinnivåer och orsaka livshotande problem med hjärtat eller blodkärlen.
(En annan tanke jag fick är att det har avlidit en hel del folk med hjärtstillestånd under spel och träning de senaste åren...)

Eftersom Mircera har samma effekt som EPO så är väl de ovanstående riskerna närvarande även vid EPO-användning.
/Mats