fredag, juli 11, 2008

Cykelfilmer du inte får missa: Hell on Wheels

Under några inlägg framöver kommer redogöras för cykelfilmer du inte får missa. Först ut är Tour de France eposet ”Hell on Wheels”

I Hell on Wheels följer vi Team T-Mobile under Tour de France 2003. Filmen är fokuserad kring tre av cyklisterna; Andreas Klöden, Rolf Aldag och Erik Zabel. Vi får följa dem före, under och efter etapperna. Deras reflektioner; frustration och glädje speglas helt rått och oregisserat och det är stort underhållningsvärde under två timmar.

Vi får höra hur Klöden hanterar sina krascher. Zabels frustration över uteblivna etappvinster och Aldags tankar som hjälpryttare.

Bästa pulshöjaren är när vi får följa lagtempot. Det är vackert och eggande filmat och ger en känsla för den intensitet som det innebär att ligga och dunka på i grupp.

Roligaste momentet är när Zabel utmattad efter en tempoetapp konstaterar att han var orolig för att klara tidsgränsen. Han tittar förtvivlat på massören och säger ”42 i snitt, fattar du hur dåligt det är. Och det värsta är att Rolf (Aldag) körde snabbare trots att han är förkyld…”. Massören försöker trösta ”Ete” så gott det går och torkar den tårögda Zabels kropp med en trasa. Magnifikt!

Skrupellösa människor hittar den på Piratebay. Andra hittar den... öh, jag vet inte.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra tips!

Jag vet inte om det är för att jag är cyklosexuell eller för att jag har bra smak, men denna film är bra på så många sätt. Ett mästerverk som följer ett antal störtsköna människor under tre strapatsrika veckor.