onsdag, mars 11, 2009

Statement

Jag gillar verkligen de här testen. Ok, man mår kanske inte helt bra på slutet, men det varar så kort tid, så det kan jag stå ut med. Jag är så vansinnigt energifylld efteråt, fast slut. Hur nu det går till. Alltså ja, jag lovar, jag har "trevligt". En trevlig inramning gör ju sitt till för all del. Den nya trainern är en godbit. Jag vill ha...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra kört!
Tror jag... har inte så mycket koll på det där med mmol.
Tanken har slagit mig - ett högre laktatvärde i slutet på testet, innebär det inte att kroppens förmåga att transportera BORT mjölksyra har försämrats?
Eller att man bara har tränat upp motoriken såpass att man kan köra längre och hårdare med mera mjölksyra i musklerna (blodet)?

Tror dessutom att din sköna känsla efteråt är ett tydligt tecken på att du mentalt har vant dig vid vad testet innebär - smärta. Niiice...

Anonym sa...

Eller är det just det som är grejen? Att syran i blodet är högre. Dvs att borttranporten av syra från musklerna har blivit bättre?
Måste nog läsa nån bok om det där känner jag...

Anette Kiss sa...

Ta-ack.
Tror jag...
;-)

Oavsett - Uppenbarligen bryts den där syran inte ned så där blixtsnabbt precis, utan ackumuleras så där mulligt gosigt, så man mår så där fint, som man bara kan när benen är av betong och inte lyder alls ;-)

Anonym sa...

Huvudsyftet med testet är nog att se på vilken effekt man kan köra utan att det ackumuleras för mycket laktat i blodet - alltså vilken nivå man kan ligga på och fortfarande ha en huvudsaklig aerob förbränning. Laktatnivån i blodet följer laktatproduktionen i muskelcellerna och har inget att göra med att "transporten" på något vis skulle vara påverkad.

Det har kanske inte så stor betydelse vilken laktatkoncentration man avslutar med. Snarare är det nog så att många har svårare att "maxa" laktatvärdena när de har en bättre bas att stå på.

Martin