måndag, mars 15, 2010

Andra sporter...

Den här bloggen börjar helt balla ur med andra sporter än cykling. Men jag måste bara berätta lite om helgens Buzkashi - hästpolo med getkadaver.

Vi var i Garm som ligger 20 mil nordost om Dusjanbe. Det nog nästan så långt i ingenstans som jag någonsin känt mig. En sömnig liten bergsstad som ramades in fint av vackra berg så långt ögat nådde. Vägen till Garm var bra förutom ett avsnitt på fem mil som var emellanåt helt fruktansvärt dåligt. Vi klarade oss bra, men alla hade inte samma tur. Fem minuter innan vi kom runt en krök hade en bil gått över kanten med fyra dödsfall som följd. Behöver jag säga att vi tog det ganska lugnt.

Buzkashin tog plats någon mil ytterligare nordväst. Spelet är alla mot alla och går ut på (tror jag) att man skall ta en död get (huvudet avlägsnat som tur är) till ett bildäck som utgör någon form av mål. Man dumpar geten där och så får man ett pris. Inför varje omgång annonseras vad som står på spel i form av pris och sen kör man alltså en vild huggsexa om getstackaren. I början är det enkla priser som tekannor och mattor men vad längre det lider så blir priserna finare och kampen än mer intensiv.

Det var så mycket testosteron i luften så hälften hade varit nog. Kanske var det för att kvinnorna inte var särskilt välkomna på tillställningen, det var nog 95% män där. Och de kvinnor som vågat sig dit gjorde det för att sälja saker, inte för att titta på spelet.

Nu är det tillbaks till vanlig träning innan vi drar till Thailand på torsdag för lite vila och rekreation. Och intervallträning såklart.


Gamla ryska stridsvagnshjälmar är den bästa utrustningen

Önskar att han var med?

Buzkashi-champion som såg hårdast ut av alla

Inga kommentarer: