onsdag, september 10, 2008

Okej Lance



Lyssna och begrunda.

Lance engagemang i cancerfrågan är både förståeligt och behjärtansvärt. Men när han börjar jämföra med Tuberkulos, HIV/AIDS och Malaria blir det i mina ögon en smula märkligt.

1. Malaria dödar fattiga barn. HIV/AIDS och Malaria och Tuberkulos är också i huvudsak problem i fattiga länder.
2. 84% av världens befolkning bor i låg- och medelinkomstländer. De bär 90% av sjukdomsbördan i världen - men de har bara cirka 12% av världens samlade finansiella hälsoresurser.

Med mera.

Så visst, cancer är en ohygglig sjukdom och mer resurser behövs säkert. Men kom inte och försök antyda att det är en försummad sjukdom - vilket jag tycker uttalandet gör.

4 kommentarer:

Anonym sa...

På vilket sätt går Armstrong för långt när han säger att antalet dödsfall i cancer överskrider antalet dödsfall i malaria, tuberkulos och AIDS tillsammans?

Martin

Jesper Sundewall sa...

Därför, och detta är min tolkning, jag tycker att det sänder budskapet att Cancer skulle vara en bortglömd sjukdom i jämförelse med HIV, Tuberkulos och Malaria. Och jag menar att det är tvärtom.

Malaria, TBC och HIV/AIDS dödar fattiga människor i fattiga länder. Och det illustrerar den orättvisa och ojämlika värld vi lever i idag.

Anonym sa...

Inget nytt under solen. Engagemanget är nästan alltid direkt proportionellt mot avståndet - geografiskt, kulturellt och demografiskt (mitt engagemang för exempelvis prostatacancer är svalt) - till problemet.

Men för att inte fastna i invändningar av typen "kanmanintegöraalltskamanintegöranåt" (vilket jag inte nödvändigtvis tycker du gör, du är alltid mer nyanserad än så) så kan vi väl lyfta fram exempel på folk som kämpar för även de bortglömda sjukdomarna?

Jesper Sundewall
Sven Tumba
Sharon Stone
Bill Gates
etc.

Hmmm, de namnen var rätt sköna att nämna i ett sammanhang.

Jesper Sundewall sa...

Ja, och jag kommer för resten av mitt liv få ångra att jag missade min chans att träffa Sharon Stone i maj...

Jag menar, Billy (vi är på en first name basis) och jag träffades ju redan i januari.