måndag, augusti 20, 2007

Vad görs på etapplopp?

Vad gör cyklister egentligen under ett etapplopp? För er noviser som följer Tour de France är det lätt att få intrycket att de ägnar större delen av sin fritid till att dopa sig, få massage, spruta champagne och gud vet vad. Men nu skall jag för er berätta – inget ligger längre ifrån sanningen.

På etapplopp gör man följande.

Äter riskakor till förbannelse. Vart du än tittar står där ett paket. Det är cheesesmak, gräddfil, lättsaltade you name it. De tuggas så fort det blir en stund över. I sin säng, på väg till toaletten, i andras sängar, samtidigt som man pumpar cykeln. Krunch, krunch, krunch. Äta riskakor gör ju ingen för att det är gott utan är en effekt av...

Späkningen (se: späka) som är ett viktig inslag i en cyklist vardag. Det handlar om härdning, både fysiskt och mentalt. Fysiskt i det avseendet att seniorcyklister ofta anser sig behöva gå ner i vikt. Mentalt i att nybörjare (läs: jag) måste inse att vi faktiskt klarar av att hänga med. I vilkenever form så är det en dygd att späka sig – på allehanda vis. Ett sätt att göra detta är att smörja benen med...

Liniment – som svider som satan. Tänk dig relativt nyrakade ben med något irriterade hårsäckar. Dessa täcks av TJURliniment eller vad det nu var. Resultat? Sveda och värk. Det värmer förvisso. Men det värmer som satan.

Blandade bilder från Söderhamn – etapploppens etapplopp. Öh. Finns här.

Inga kommentarer: