måndag, juli 02, 2007

Ljuva beslutsvånda

Jaha så var det dags igen. Nu ska jag göra en lite större cykelinvestering och det är roligt att undersöka var jag kan få ett bra pris någonstans. Ett bra pris behöver inte innebära billigast, utan det beror lite på vad som ingår i köpet. Jag får ju erkänna att jag är svag för snabb och kunnig service, så jag föredrar att köpa lokalt, men inte till vilken kostnad som helst. Att jag sedan råkar ha turen att ha en riktigt bra cykelaffär i hemstaden är en trevlig förmån här i livet.

Först ska jag då ha valt vad jag vill ha och det är inte helt självklart. Det där med märke spelar ingen större roll, så länge som jag kan få något i bra kvalitet som är slitstarkt, underhållsfritt, funktionellt, vackert och så med det där lilla extra som får mig att vilja lägga lite mer än vad jag egentligen har råd med. Lätt att hitta? Nja, inte direkt och jag skulle vilja kunna mer, det vill säga det hade kunnat vara roligt att förstå allt det där försäljningstjafset som gör att jag helt omedvetet inser att det här måste vara en jättebra produkt. ”Kvalitetstestad av vitamininstitutet i Schweiz” på något sätt och fast jag på ett medvetet plan inser att det där med försäljningsterminologi är en tydlig strategi, så köper jag hela konceptet omedvetet. Det vattnas i munnen och sedan börjar jag tyst ljuda dynamic balance, squoval design, oversized krankbox, monocoque carbon, twin flex carbon/ kevlar och så vidare.

”Shit, vad du undersöker noggrant”, sa Jonas när jag berättade att ett av hjulparen jag funderar på att köpa har en konstruktion som innebär att däckbyte går ganska smärtfritt (svaga händer och fingrar för min del gör att det är sådant som uppskattas) och eliminerar behovet av fälgband. Mumma i mina öron.

Klart att jag undersöker marknaden lite grann för de här hjulen ska jag leva med ett bra tag, åtminstone om jag inte kraschar dem. Ett angenämt beslut är redan taget. Det är lika bra att köpa ett par riktigt bra hjul med en gång som följer med till nästa cykel (lyssna på den ni – nästa cykel – fast det kommer att dröja ett bra tag till), annars kommer jag bara att ångra mig. Sedan är det ju riktigt roligt att läsa recensioner. Cyclingnews har en gedigen recensionsbank som jag rekommenderar. Någon som har några andra favoritsiter?


Jag hade redan bestämt mig för svartanodiserade Fulcrum Racing 1 och beställningen var lagt, när det visar sig att jag inte kan få dem i svart innan slutet av juli och det är inget alternativ med tanke på den stundande Frankrikeresan (som för övrigt upptar en allt större del av samtalen nuförtiden). Valet var att köpa dem någon annanstans (de finns till ett likvärdigt pris i Danmark eller på nätet), köpa dem i silver eller att se om jag kunde få något likvärdigt kvalitets- och prismässigt hos mina favoriter på Cykelcity.

Då blev helt plötsligt Mavic Ksyrium ES aktuella. Jag hade redan fått tips om dem, men jag tog dem aldrig helt på allvar förrän jag fick erbjudandet om dem och såg dem på plats. Nu har jag läst in mig lite mer på dem och det är något med dem som gör att jag dras till dem. Det där onämnbara som gör att jag funderar på att testa att färga mitt hår mörkt med röda slingor i och som gör att jag struntar i att de egentligen inte kommer att göra sig så bra tillsammans med min blå- och silverfärgade Vola, som ett par rent svarta eller silverfärgade hjul skulle göra. Å andra sidan så tycker jag att Fulcrumparet är snyggt också och de verkar riktigt bra. Fulcrum Racing Zero är inget alternativ, för jag köper inte helröda hjul till min blå cykel oavsett hur bra och snygga de är och jag kommer att ha Volan ett bra tag till. Alltså Racing 1 i silver eller Ksyrium ES?

Idag ska jag alltså shoppa födelsedagspresent till mig och jag har inte definitivt bestämt mig för vad det blir. Vilket angenämt problem! Jag kanske skulle skicka Jonas att köpa dem, så att jag kan få dem för 45 kr.

4 kommentarer:

Jesper Sundewall sa...

Shop away girl.
En av cykelfränderna igår hade dina tilltänkta Mavics. Jag frågade därför å dina vägnar om han var nöjd med dem. "Självklart, jättenöjd" svarade han. "Men det måste jag ju fan vara" tillade han se, antagligen med referens till vad de kostar...

Anonym sa...

Vad sägs om ett par Bontrager Race XXX Lite Carbon clincher? I färgen "Nude Carbon"... Vikt 1295gr för ett par. Går nog att spara lite till med ett par Tune QR. Men så var det det här med priset... Say no more!

Niklas sa...

Jag skulle välja Fulcrum före Mavic. Dels p g a av utseendet men även p g a vikt (har för mig att det skiljer ett par tiotal gram)

Silver och blått är väl fint? Minst lika fint som svart och blått.. Och tänk så här - när du putsar upp dina silverfärgade Fulcrum Racing 1 inför första torra vårrundan kommer de glänsa så fint.

Grattis i förskott! Till både födelsedag och ett bra inköp, vilket hjulpar du än väljer!

Anette Kiss sa...

Tack :-)

Mavic är 80 g lättare enligt spec. och lite dyrare. Olas tips ligger utanför min budget.

Silver skulle vara väldigt fint till min Vola, men jag börjar redan tänka framåt till nästa cykel och sedan måste jag erkänna att jag är väldigt förtjust i den där röda ekern för att inte tala om kolfibernavet.

Jag har helt enkelt svårt att bestämma mig och jag tror att jag kommer att bli nöjd oavsett vilket par jag tar.