tisdag, mars 20, 2007

Folkhälsoargument för cykling

I Läkartidningens februarinummer presenterar forskare vid Karolinska Institutet resultat från fleråriga studier av vasaloppsåkares hälsa. Fynden visar i korthet att:

1. Vasaloppsåkare har lägre dödlighet (lever längre) än befolkningen i stort.
2. Vasaloppsåkare är friskare än genomsnittsbefolkningen.

"Den låga dödligheten bland Vasaloppsdeltagarna kan ha flera förklaringar. Huvudhypotesen är att den är resultatet av långsiktig träning. Men den kan förstås också vara resultatet av andra positiva livsstilsfaktorer som gärna samvarierar med en aktiv livsstil, såsom kostvanor och rökvanor."

"Vasaloppsåkarna är också, som väntat, mer fysiskt aktiva. Omkring 60 procent av både manliga och kvinnliga Vasaloppsåkare rapporterar att de motionerar åtminstone fyra timmar per vecka. Detta kan jämföras med de omkring 17 procent i befolkningen som uppger att de motionerar 1,5 timmar per vecka eller mer."

(Källa: Läkartidningen Nr 0709, Volym 104, 28 februari 2007)
Läs hela artikeln här

Det finns därmed fog för att tro att liknande resultat skulle kunna påvisas för exempelvis vätternrundancyklister (inklusive "Vätternrundegubbar"). Kanske skulle fynden i denna grupp vara ännu mer slående eftersom en cykelfantast givetvis tränar mycket mer än 4 timmar i veckan.

Så återigen, visa ditt stöd för Olas upprop om att ta bort momsen på cyklar. Kanske även cykeltillbehör som en kommentar till brevet också föreslog. Och varför inte cykelkläder?

2 kommentarer:

Simon Wiberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jesper Sundewall sa...

Kan omöjligen tänka mig att det finns någon som helst urvalsbias.

Studien jämför ju med vanliga människor, men de kanske alla är feta och sjuka.

Du borde ju för övrigt stödja uppropet eftersom din gamla lågprismoutainbike verkar sjunga på sista versen. Eller skall du köpa en fin Indisk "Atlas"-cykel i Uganda? Ägde en sån i Zambia - vacker till utseendet men hemsk att cykla på.