måndag, oktober 05, 2009

Milräkning och träningsdagböcker

Läste att Vacchi nu cyklat 700 mil i år.

Jag slutade föra träningsdagbok någon gång i juni, mest för att det skulle bli för deprimerande läsning givet den träning jag då fick till. Det där med att föra träningsdagbok är ju bara roligt när man tränar mycket. Januari till maj var det roligt. Då hade jag runt 25 träningspass i månaden, massor av mil, watt och intervaller. Juli och augusti var svarta hål.

Så egentligen är träningsdagbok helt onödig för mig. För om jag för den så behöver jag egentligen inte föra den, och om jag inte för den så vill jag ändå inte läsa den.

Nu kommer några att tänka "Han har ju inte fattat vad man använder en träningsdagbok till" och de har månne rätt. Jag försökte använda den som ett verktyg att analysera tävlingar i efterhand. När det gick bra så kollade jag och försökte se hur jag gjorde innan. Förnimma mig hur det kändes innan. För att kunna replikera, göra om, göra bättre. Men det var inte så lätt visade det sig. Det fanns inga glasklara samband.

Jag tror dock att i och med att den exogena stressen sedan den 21 september nu är starkt reducerad så kommer resultaten, formen och alltdärtill att peka rakt uppåt.

2 kommentarer:

mo sa...

Amen bro!

Träningsjournal är så väldigt överskattat. Jag gör det själv mest för att få en koll på mängden. Annars kan jag glömma bort att jag tränade väldigt mycket förra veckan och bara fortsätta ösa på. Eller tja, nuförtiden föreligger ingen sådan risk.

Vid styrketräning medelst vikter är det dock väldigt användbart att kolla vilka vikter man körde på vid en viss tidpunkt. Även erfarenheter som inte sätter sig i tekniken kan vara bra att skriva ner. Men att spara pulsfiler, nja.

Joachim sa...

Hade en del nöje, kanske inte så mycket nytta, av att låna och köra med en Garmin 705 Edge större delen av säsongen. Bara plugga in i datorn och ladda upp träningen till Fun Beat med höjd, hastighet, puls, fart, karta (!) osv.
Jag gillar att regga träning för att få koll på mängd, innehåll och utveckling av träningsvolym. Att även registrera tävlingar är ett bra sätt att följa sina resultat. Dessutom är det en lite motivationshöjare i sig självt. Tycker jag.