onsdag, januari 19, 2011

Träningsindustrins Hoax

Daniel Rytz har testat och recenserat Nuun på sin eminenta blogg. Han tycker att de funkar bra och det gör de säkert. Samtidigt tycker jag ibland att det blir lite för mycket hokus pokus i träningsindustrin. Man får det att låta som att genom åratal av forskning har man kommit fram till den optimala kombinationen för att återställa vätskebalansen och nu är allt det samlat i denna snyggt förpackade mirakeltablett.

I beg to differ. Förvisso ligger åratal av forskning bakom metoder för att återställa vätskebalansen i uttorkade individer. Men för den som inte vill lägga ut 65 kronor på ett rör med Nuun så kan man välja budgetvarianten: 4 teskedar socker, en halv tesked salt och en liter vatten. Rör ihop och drick.

Men hur bra är det då? Det är fan skitbra. Fråga de tusentals bangladeshier som överlevde kolera på 70-talet när detta testades i stor skala för första gången. Dödligheten i kolera sjönk från dramatiska 30% till runt 3% genom hydrering enligt denna modell.

Nu är det förvisso så att den föreslagna solutionen inte smakar sådär supergott, så kanske vill man köpa Nuun, Resorb eller något annat ändå. Eller så tillsätter man något gott, som t.ex apelsinjuice, för att förbättra smaken. Men principen är ungefär densamma, och Nuun är ingen raketforskningsprodukt utan en ganska beprövad idé för att hydrera en människokropp.

Inga kommentarer: