fredag, november 06, 2009

Praktisk utrustning vid cykelresor

Om man cyklar uppför berg kan det ibland hända att man blir trött och lite svettig, i alla fall om det är varmt ute. När vi klättrade uppför Tourmalet var det över 45° varmt och vid ansträngning kan det hända att man blir lite lätt fuktig under sådana omständigheter. Transpiration innehåller vissa ämnen som kan slita på de högst älskade favoritbibsen, så för egen del tycker jag att det känns bra att skölja salterna ur kläderna.

Så långt allt bra, men vad händer sedan om man upptäcker att luftfuktigheten är så hög att vatten snarare lämnar luften för att kondensera på varm hud än tvärt om? Hur bra är förutsättningarna för att kära cykelbyxor ska hinna torka innan de ska packas ned för vidare färd med buss till nästa hotell dagen därpå (medan ryttaren själv fortsätter uppför nästa berg i en annan uppsättning lycra).

Dagens tips för att bäst bibehålla fräschören hos sina cykelkläder är en salladsslunga. Plagget är urvridet så gott det går, man inser att det inte är gott nog om man inte vill packa ned dem fuktiga dagen därpå. Det är då man hämtar sin salladsslunga och eftersom cykelbyxorna förhindras att fortsätta i fartens riktning medan vattnet passerar, så separeras ännu lite mer vatten från lycran. Resultaten återfinns i behållaren.



Om man inte tycker att det är smidigt att ha med sig en bibshortsslunga i packningen så kan man alltid låta dem torka på bussen dagen efter, men det är inte lika roligt.

6 kommentarer:

Jesper Sundewall sa...

Jag hoppas att du inte bjudit mig på sallad från den där slungan...

Jögga sa...

Öhmmm, är det detta som kallas kreativt tänkande??? Trodde jag sett det mesta, men detta- jisses... ;-)

Anette Kiss sa...

Det är ett ställe i franska Pyrenéerna, så nu får du undvika all hotell där. Alltså det är ju bara när man vill att blöta kläder ska torka snabbt som man har användning för sådana här metoder. Det var liksom lite kul att testa :-)

Hej Jögga. Du ska förstås finnas med på cykeldagarna???

Jögga sa...

Mm, salladsslungan- torktumlare de light ;-)
Cykeldagarna är ju ett måste, så lördag är dagen då både mässan och galan ska besökas :-)
Ska du köpa väska i år igen? ;-)

Anette Kiss sa...

Jag köpte inte väska. Jag fick en väska :-D I år letar jag efter sadel, styre och styrstam.

Jögga sa...

Just ja, glömde ju att en del blir oerhört VIP:ade på mässor ;-)
Får hoppas du fyndar i år också då :-)